Ambulance

René

René

Originaltitel: Ambulance

Instruktør: Michael Bay

År: 2021

Genre: Action

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Hvis jeg siger, at du netop nu kan gå i biografen, og se et Hollywood-remake, instrueret af den larmende og højrystede bulder-og-brag-instruktør, Michael Bay. Hvad siger du så?

Faktisk er den en genindspilning af den danske spillefilm, Ambulance, med instruktør Laurits Munch-Petersen bag roret, som ramte de danske biografer, helt tilbage i 2005. Et form for kammerspil, i en ambulance, om et brødrepar, som skulle redde deres dødsyge mor. Og som pludselig skulle tage stilling til, om en døende patient i ambulancen skulle reddes eller ej.

Får du lyst til at smide alt hvad du har i hænderne, og kaste dig ind i den nærmeste biograf, for at indløse billet?

Lowbudget-actionfilmen fra 2005, foregik hele filmen i ambulancen i realtid, med Paw Henriksen og Thomas Bo Larsen i hovedrollerne som brødreparret, Tim og Frank. I Bays version, er det Yahya Abdul-Mateen II og Jake Gyllenhaal, som spiller Will og Danny. Plottet denne gang handler ikke om en døende mor, men i stedet om en døende kone. Will har ikke råd til hans elskedes kræftmedicin, og derfor går han desperat til hans kriminelle bror. Ekstremt god timing må man sige, for netop på den dag han opsøger ham, skal han gøre et gigantisk bankrøverkup på 32 millioner dollars (!) og har brug for lidt broderlig assistance.

Babu-babu. Snart går den vilde jagt gennem L.A’s gader, hvor brødrene ikke er alene, men i ufrivilligt selskab med en blødende politibetjent, samt en ambulanceredder. Deres flugt fra banken går bestemt ikke stille for sig.

Hvis man sammenligner Michael Bay med en kok, har han aldrig været gourmetkokken, der udfordrer publikum med nye smagsvarianter hver gang. Næh, han er den minus-prætentiøse, der serverer netop det måltid som pøblen vil ha’, og i rigelige mængder af det, så man efterfølgende føler sig proppet, men ikke med en egentlig mæthedsfornemmelse.

Næring eller ej i netop dette Bay-måltid, tja, det er jo op til den enkelte at bedømme.

Men faktisk byder Ambulance på mere udvikling af karaktererne, end man er vant til i en Michael Bay-film. Abdul-Mateen II og Gyllanhaals pingpong med hinanden, virker overraskende godt, og det er rart at se, at der selv i en Speed-ligende actionbasker, også er plads til en smule personkarakteristik, så man ikke bliver helt ligeglad hvad der sker med dem i sidste ende. At Gyllanhaal overspiller once in a while, er til at overkomme. Det ene øjeblik snakker han ømt og omsorgsfuldt til sin bror,- det næste skriger han manisk op, som var han hooligan på jagt efter én fra det rivaliserende hold at smadre. Abdul-Mateen II beviser til gengæld hvorfor han er en skuespiller alle vil ha’ fat i these days. Lige dele toptunet soldaterveteran, og følelsesladet ægtemand, der kæmper med at gøre det rigtige i en meget forkert situation.

Samtidig skal det uslebne blad, Eiza González, som ambulanceredderen Cam, have ros for sit nærvær og intensitet. Hun skal nok få flere roller efter denne film.

Hvor kammerspillet og intimiteten var styrken i den danske original, er det egentlig det samme i den nye version. At Chris Fedaks manuskript nogle gange spænder ben for den naturlige udvikling i både plot og karakterer, og samtidig kommer med nogle spøjse, upassende replikker somme tider, ja, det må vi vel leve med.

Når vi så har set samtlige biler i L.A. bliver kylet op i luften og blive smadret sønder og sammen ( jeg har slet ikke tal på hvor mange biler det er!?), jamen, så glider Ambulance simpelthen bare bedst ned med en stor cola og en endnu større popcorn, hvor man skal prøve at slå hjernen fra og blot nyde spektaklet for hvad det er: larmende Bay’sk underholding.

Ambulance får 3/6 hamre:

🔨🔨🔨

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.