Ambulance

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Ambulance

Instruktør: Michael Bay

År: 2021

Genre: Action

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Hvis jeg siger, at du netop nu kan gå i biografen, og se et Hollywood-remake, instrueret af den larmende og højrystede bulder-og-brag-instruktør, Michael Bay. Hvad siger du så?

Faktisk er den en genindspilning af den danske spillefilm, Ambulance, med instruktør Laurits Munch-Petersen bag roret, som ramte de danske biografer, helt tilbage i 2005. Et form for kammerspil, i en ambulance, om et brødrepar, som skulle redde deres dødsyge mor. Og som pludselig skulle tage stilling til, om en døende patient i ambulancen skulle reddes eller ej.

Får du lyst til at smide alt hvad du har i hænderne, og kaste dig ind i den nærmeste biograf, for at indløse billet?

Lowbudget-actionfilmen fra 2005, foregik hele filmen i ambulancen i realtid, med Paw Henriksen og Thomas Bo Larsen i hovedrollerne som brødreparret, Tim og Frank. I Bays version, er det Yahya Abdul-Mateen II og Jake Gyllenhaal, som spiller Will og Danny. Plottet denne gang handler ikke om en døende mor, men i stedet om en døende kone. Will har ikke råd til hans elskedes kræftmedicin, og derfor går han desperat til hans kriminelle bror. Ekstremt god timing må man sige, for netop på den dag han opsøger ham, skal han gøre et gigantisk bankrøverkup på 32 millioner dollars (!) og har brug for lidt broderlig assistance.

Babu-babu. Snart går den vilde jagt gennem L.A’s gader, hvor brødrene ikke er alene, men i ufrivilligt selskab med en blødende politibetjent, samt en ambulanceredder. Deres flugt fra banken går bestemt ikke stille for sig.

Hvis man sammenligner Michael Bay med en kok, har han aldrig været gourmetkokken, der udfordrer publikum med nye smagsvarianter hver gang. Næh, han er den minus-prætentiøse, der serverer netop det måltid som pøblen vil ha’, og i rigelige mængder af det, så man efterfølgende føler sig proppet, men ikke med en egentlig mæthedsfornemmelse.

Næring eller ej i netop dette Bay-måltid, tja, det er jo op til den enkelte at bedømme.

Men faktisk byder Ambulance på mere udvikling af karaktererne, end man er vant til i en Michael Bay-film. Abdul-Mateen II og Gyllanhaals pingpong med hinanden, virker overraskende godt, og det er rart at se, at der selv i en Speed-ligende actionbasker, også er plads til en smule personkarakteristik, så man ikke bliver helt ligeglad hvad der sker med dem i sidste ende. At Gyllanhaal overspiller once in a while, er til at overkomme. Det ene øjeblik snakker han ømt og omsorgsfuldt til sin bror,- det næste skriger han manisk op, som var han hooligan på jagt efter én fra det rivaliserende hold at smadre. Abdul-Mateen II beviser til gengæld hvorfor han er en skuespiller alle vil ha’ fat i these days. Lige dele toptunet soldaterveteran, og følelsesladet ægtemand, der kæmper med at gøre det rigtige i en meget forkert situation.

Samtidig skal det uslebne blad, Eiza González, som ambulanceredderen Cam, have ros for sit nærvær og intensitet. Hun skal nok få flere roller efter denne film.

Hvor kammerspillet og intimiteten var styrken i den danske original, er det egentlig det samme i den nye version. At Chris Fedaks manuskript nogle gange spænder ben for den naturlige udvikling i både plot og karakterer, og samtidig kommer med nogle spøjse, upassende replikker somme tider, ja, det må vi vel leve med.

Når vi så har set samtlige biler i L.A. bliver kylet op i luften og blive smadret sønder og sammen ( jeg har slet ikke tal på hvor mange biler det er!?), jamen, så glider Ambulance simpelthen bare bedst ned med en stor cola og en endnu større popcorn, hvor man skal prøve at slå hjernen fra og blot nyde spektaklet for hvad det er: larmende Bay’sk underholding.

Ambulance får 3/6 hamre:

🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.