Ambulance

René

René

Originaltitel: Ambulance

Instruktør: Michael Bay

År: 2021

Genre: Action

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Hvis jeg siger, at du netop nu kan gå i biografen, og se et Hollywood-remake, instrueret af den larmende og højrystede bulder-og-brag-instruktør, Michael Bay. Hvad siger du så?

Faktisk er den en genindspilning af den danske spillefilm, Ambulance, med instruktør Laurits Munch-Petersen bag roret, som ramte de danske biografer, helt tilbage i 2005. Et form for kammerspil, i en ambulance, om et brødrepar, som skulle redde deres dødsyge mor. Og som pludselig skulle tage stilling til, om en døende patient i ambulancen skulle reddes eller ej.

Får du lyst til at smide alt hvad du har i hænderne, og kaste dig ind i den nærmeste biograf, for at indløse billet?

Lowbudget-actionfilmen fra 2005, foregik hele filmen i ambulancen i realtid, med Paw Henriksen og Thomas Bo Larsen i hovedrollerne som brødreparret, Tim og Frank. I Bays version, er det Yahya Abdul-Mateen II og Jake Gyllenhaal, som spiller Will og Danny. Plottet denne gang handler ikke om en døende mor, men i stedet om en døende kone. Will har ikke råd til hans elskedes kræftmedicin, og derfor går han desperat til hans kriminelle bror. Ekstremt god timing må man sige, for netop på den dag han opsøger ham, skal han gøre et gigantisk bankrøverkup på 32 millioner dollars (!) og har brug for lidt broderlig assistance.

Babu-babu. Snart går den vilde jagt gennem L.A’s gader, hvor brødrene ikke er alene, men i ufrivilligt selskab med en blødende politibetjent, samt en ambulanceredder. Deres flugt fra banken går bestemt ikke stille for sig.

Hvis man sammenligner Michael Bay med en kok, har han aldrig været gourmetkokken, der udfordrer publikum med nye smagsvarianter hver gang. Næh, han er den minus-prætentiøse, der serverer netop det måltid som pøblen vil ha’, og i rigelige mængder af det, så man efterfølgende føler sig proppet, men ikke med en egentlig mæthedsfornemmelse.

Næring eller ej i netop dette Bay-måltid, tja, det er jo op til den enkelte at bedømme.

Men faktisk byder Ambulance på mere udvikling af karaktererne, end man er vant til i en Michael Bay-film. Abdul-Mateen II og Gyllanhaals pingpong med hinanden, virker overraskende godt, og det er rart at se, at der selv i en Speed-ligende actionbasker, også er plads til en smule personkarakteristik, så man ikke bliver helt ligeglad hvad der sker med dem i sidste ende. At Gyllanhaal overspiller once in a while, er til at overkomme. Det ene øjeblik snakker han ømt og omsorgsfuldt til sin bror,- det næste skriger han manisk op, som var han hooligan på jagt efter én fra det rivaliserende hold at smadre. Abdul-Mateen II beviser til gengæld hvorfor han er en skuespiller alle vil ha’ fat i these days. Lige dele toptunet soldaterveteran, og følelsesladet ægtemand, der kæmper med at gøre det rigtige i en meget forkert situation.

Samtidig skal det uslebne blad, Eiza González, som ambulanceredderen Cam, have ros for sit nærvær og intensitet. Hun skal nok få flere roller efter denne film.

Hvor kammerspillet og intimiteten var styrken i den danske original, er det egentlig det samme i den nye version. At Chris Fedaks manuskript nogle gange spænder ben for den naturlige udvikling i både plot og karakterer, og samtidig kommer med nogle spøjse, upassende replikker somme tider, ja, det må vi vel leve med.

Når vi så har set samtlige biler i L.A. bliver kylet op i luften og blive smadret sønder og sammen ( jeg har slet ikke tal på hvor mange biler det er!?), jamen, så glider Ambulance simpelthen bare bedst ned med en stor cola og en endnu større popcorn, hvor man skal prøve at slå hjernen fra og blot nyde spektaklet for hvad det er: larmende Bay’sk underholding.

Ambulance får 3/6 hamre:

🔨🔨🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.