Ambulance

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Ambulance

Instruktør: Michael Bay

År: 2021

Genre: Action

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Hvis jeg siger, at du netop nu kan gå i biografen, og se et Hollywood-remake, instrueret af den larmende og højrystede bulder-og-brag-instruktør, Michael Bay. Hvad siger du så?

Faktisk er den en genindspilning af den danske spillefilm, Ambulance, med instruktør Laurits Munch-Petersen bag roret, som ramte de danske biografer, helt tilbage i 2005. Et form for kammerspil, i en ambulance, om et brødrepar, som skulle redde deres dødsyge mor. Og som pludselig skulle tage stilling til, om en døende patient i ambulancen skulle reddes eller ej.

Får du lyst til at smide alt hvad du har i hænderne, og kaste dig ind i den nærmeste biograf, for at indløse billet?

Lowbudget-actionfilmen fra 2005, foregik hele filmen i ambulancen i realtid, med Paw Henriksen og Thomas Bo Larsen i hovedrollerne som brødreparret, Tim og Frank. I Bays version, er det Yahya Abdul-Mateen II og Jake Gyllenhaal, som spiller Will og Danny. Plottet denne gang handler ikke om en døende mor, men i stedet om en døende kone. Will har ikke råd til hans elskedes kræftmedicin, og derfor går han desperat til hans kriminelle bror. Ekstremt god timing må man sige, for netop på den dag han opsøger ham, skal han gøre et gigantisk bankrøverkup på 32 millioner dollars (!) og har brug for lidt broderlig assistance.

Babu-babu. Snart går den vilde jagt gennem L.A’s gader, hvor brødrene ikke er alene, men i ufrivilligt selskab med en blødende politibetjent, samt en ambulanceredder. Deres flugt fra banken går bestemt ikke stille for sig.

Hvis man sammenligner Michael Bay med en kok, har han aldrig været gourmetkokken, der udfordrer publikum med nye smagsvarianter hver gang. Næh, han er den minus-prætentiøse, der serverer netop det måltid som pøblen vil ha’, og i rigelige mængder af det, så man efterfølgende føler sig proppet, men ikke med en egentlig mæthedsfornemmelse.

Næring eller ej i netop dette Bay-måltid, tja, det er jo op til den enkelte at bedømme.

Men faktisk byder Ambulance på mere udvikling af karaktererne, end man er vant til i en Michael Bay-film. Abdul-Mateen II og Gyllanhaals pingpong med hinanden, virker overraskende godt, og det er rart at se, at der selv i en Speed-ligende actionbasker, også er plads til en smule personkarakteristik, så man ikke bliver helt ligeglad hvad der sker med dem i sidste ende. At Gyllanhaal overspiller once in a while, er til at overkomme. Det ene øjeblik snakker han ømt og omsorgsfuldt til sin bror,- det næste skriger han manisk op, som var han hooligan på jagt efter én fra det rivaliserende hold at smadre. Abdul-Mateen II beviser til gengæld hvorfor han er en skuespiller alle vil ha’ fat i these days. Lige dele toptunet soldaterveteran, og følelsesladet ægtemand, der kæmper med at gøre det rigtige i en meget forkert situation.

Samtidig skal det uslebne blad, Eiza González, som ambulanceredderen Cam, have ros for sit nærvær og intensitet. Hun skal nok få flere roller efter denne film.

Hvor kammerspillet og intimiteten var styrken i den danske original, er det egentlig det samme i den nye version. At Chris Fedaks manuskript nogle gange spænder ben for den naturlige udvikling i både plot og karakterer, og samtidig kommer med nogle spøjse, upassende replikker somme tider, ja, det må vi vel leve med.

Når vi så har set samtlige biler i L.A. bliver kylet op i luften og blive smadret sønder og sammen ( jeg har slet ikke tal på hvor mange biler det er!?), jamen, så glider Ambulance simpelthen bare bedst ned med en stor cola og en endnu større popcorn, hvor man skal prøve at slå hjernen fra og blot nyde spektaklet for hvad det er: larmende Bay’sk underholding.

Ambulance får 3/6 hamre:

🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.