Jurassic World: Dominion

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Jurassic World Dominion

Instruktør: Colin Trevorrow

År: 2022

Genre: Action

Biografpremiere: d. 9. juni 2022

Hvis den tredje Jurassic World-film var en Tinder-profil, ville der sandsynligvis være nogle der ville swipe til højre. Simpelthen fordi den bare lyder farlig og spændende.

“Dangerous is my middlename. Jeg er fremme i skoene, jeg tænker ikke så meget over tingene-, jeg gør det bare. Jeg er direkte og blæser på hvad andre tænker. Take it or leave, it’s my way or the highway!”

Det lyder da nemlig pivfrækt med sådan en badboy, ikk? Èn med fuld fart over feltet,- en eventyrer, der kan fortælle gribende historier, og som ikke er bange for at have store armbevægelser.

For dem, der så kommer på date med denne Dominion, så er man bestemt ikke i kedeligt selskab. For Dominion vil gøre ALT for at man er så godt underholdt så overhovedet muligt.

Men ærlig talt, så er dinobassen bare ikke den mest sofistikerede skikkelse man kan komme i kontakt med, og hvis man et splitsekund drømmer om en smule intelligens i det store skrummel, jamen, så bliver man slemt skuffet.

Hvis vi et øjeblik lægger sammenligningen med en Tinder-profil til side, så er denne film afslutningen på Jurassic Wolrd-trilogien. En larmende, men udmærket og fin hyldest to the one and only, Spielbergs Jurassic Park fra 1993.

I den første Jurassic World-film fra 2015 lærte vi hvordan menneskene ikke havde lært en kæft af at lege gud, og dumdristigt bragte dinosaurerne, små som (MEGET) store til live i en ny park på øen Isla Nublar. I Fallen Kingdom fra 2018 måtte vore helte Claire og Owen (Bryce Dallas Howard og Chris Pratt) tilbage til øen, for at redde dinoerne fra et vulkanudbrud. Begge film strålede rent visuelt, men manglede hjerte og ideer til at holde en (ny) franchise kørende.

Historien i sidste kapitel, Dominion, handler om Claire og Owen der bor isoleret i en lille hytte, for at beskytte deres nu 14-årige plejedatter, Maisie, mod det onde selskab Biosyn. De vil have fat i hendes helt særlige DNA, som de kan bruge til, ja, deres skumle planer. For selvom de på overfladen præsenterer sig som et firma, da med tiden vil og kan kurere alle verdens sygdomme, har de alligevel været med til at producere nogle gigantiske modificerede græshopper, der ødelægger kornmarker over landet. Så da den unge Maisie bliver kidnappet, går den vilde jagt efter hende og bortførerne. Samtidig har det legendariske makkerpar fra de originale Jurassic Park-film, Ellie Satler og Dr. Alan Grant (Laura Dern og Sam Neill) lige så lugtet luntet om Biosyns skumle planer, så de ved hjælp af deres gamle bekendtskab, Ian Malcolm (Jeff Goldblum).

Instruktøren bag den første Jurassic Wolrd-film, Colin Trevorrow er igen landet i instruktørstolen og det er sådan set… fint. Han er ikke nogen Spielberg, med sans for de store nuancer. Han kan dog sit håndværk, men han har ikke rigtig styr på historien som virker rodet og alligevel forudsigelig. Hvis man gik og troede at gensynet med Dern, Neill og Goldblum ville være et sikkert, nostalgisk hit, som ville redde filmen, så bliver man skuffet. Deres tilbagevenden i dino-manegen føles som en flad fornemmelse, og har slet ikke samme nerve og nærvær som i de gode, gamle 90’ere. Man kan heller just sige at de egentlige hovedrolleindehavere, Howard og Pratt gør så stort indtryk, så man for alvor bliver grebet af deres præstationer. Howard har vist sig som en dygtig instruktør, bl.a. på flere afsnit af tv-serierne The Mandalorian, men som troværdig skuespillerinde gør hun knap så stort indtryk med hendes store, våde dådyrøjne. Og Pratt, ja, han mangler gnisten og glimtet i øjet, som i hans glansrolle, Starlord fra Guardians Of The Galaxy-filmene.

Så interaktionerne mellem karaktererne virker ikke, så vi for alvor bliver ramt følelsesmæssigt af deres historie de nu fortæller. Og de actionscener, hvor de voldsomme og gigantiske dinosauere prøver at dræbe menneskene (er alle fortidsøgler bare onde???) og andre dinosauere i bigger is better-slåskampe, er både imponerende, men samtidig også lettere kønsløst konstrueret.

Er Jurassic World-trilogien i bund og grund bare en franchise bygget på undskyldningen om at se nogle speciale effetcts-dinoer slås mod hinanden, så vi letter en smule i sædet, så vi taber halvdelen af vores popcorn på sidemanden?

Når man har været på date med Jurassic World: Dominion går man ikke hjem og har kedet sig. Man har helt bestemt været i underholdende selskab mens daten har varet. Men chancen for en second date, lyder lige så sandsynlig som at Vlademir Putin vinder Nobels Fredspris i den nærmeste fremtid.

Jurassic World: Dominion får 3/6 hamre:

🔨 🔨 🔨

Seneste

The Apprentice

Nicolai har denne gang anmeldt en film om ingen ringere end Donald Trump og hans rejse mod storhed.

Og i forhold til en film om en mand, der går fra at besidde lidt, til at besidde meget, så er der tale om en meget underholdene og meget interessant film om en meget kontroversiel person.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Anchorman

Anchorman er muligvis meget plat, men der er faktisk en mening med galskaben.
Filmen har tyve års jubilæum og kan nu købes på 4k UHD blu-ray.
René Buchtrup anmelder den lige HER:

The Wild Robot

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en robot i vildmarken, som skal lære hvad det vil sige, at opfostre et barn og skabe venskab med vilddyr. Det er en virkelig fremragende, morsom, rørende og virkelig underholdende film, som alle og enhver (uanset aldersgrupper), bør kunne få noget ud af

Beetlejuice (4k UHD)

Nicolai har anmeldt 80’er-klassikeren, Beetlejuice, i anledningen af dens udgivelse på 4k ultra blu-ray. Og skulle man være i tvivl, om Beetlejuice holder endnu, så behøver man ej at tvivle, fordi Beetlejuice, er bestemt forsat en super underholdende og super sjov gyserkomedie.

Lee

Nicolai har denne gang anmeldt den nye film om krigsfotografen, Lee og der er i den grad tale om en smuk og meget gribende film om en kvinde der kæmpede sin sig for at dokumentere rædslerne under 2. Verdenskrig

Furiosa: A Mad Max Saga (4K UHD)

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja. For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling. Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse af actionbaskeren, som endelig kan købes på 4k-skive!

All of Us Strangers (blu-ray anmeldelse)

Nicolai har denne gang genset én af 2024’s største filmoplevelser på blu-ray. Andrew Haighs “All Of Us Strangers” er et smukt og dybt mesterværk, som ingen filmelsker bør snyde sig selv for at se.